Opal Aged Care Meadowbank

What started off with a project brief that used words such as: ‘classic’, ‘middle budget’, ‘simple’. And eventually, evolved to ‘exciting’, ‘use colour’, ‘up-spec’, Meli Studio were on the journey with the client from the start.

The project had its challenges in terms of DA and stretched development timeline. But we wanted to keep the client excited about the end result. When we were asked to up-spec the concept so that this home was to be next level, our excitement grew!

Understanding the homes needs and constraints, together with injecting a mix of soft golds, and metallic lines together with colourful textiles and deep wood stains, created the starting point to a design that evolved to a home that is not an institution or a traditional nursing home. It is a home that you want to come home too.

Project Innovation/Need We wanted to bring some inspiration into the area given that the West Ryde area has traditionally been very commercial with residential living for a mid-level socio economic demographic. The last decade has seen a shift in the housing dwelling type and demographics.

We felt that this project deserved its own presence and identity. We also acknowledged its location surrounded by homes and schools. Albeit our design is a stand out, the home needed to be part of the community.

We used new finishes & features that have not been used before in aged care, giving the home a luxury & contemporary, yet home-like residential feel. Also, ensuring that it is operationally manageable for the client.

Gone are the traditional sterile furniture and white surrounds normally seen in an aged care home. Five different colour schemes were injected to add dimension to the home, bespoke designed pieces of furniture & joinery, specially curated artworks, fabric, wall coverings and feature lighting that you would normally see in hotels or restaurants. However, ensuring that it was still achieving balance with low key so that residents of the home, felt ‘at home’.
We wanted to create an oasis, and bring a home into the area that was reflective of meaningful life moving forward for the community, its residents & family, and carers. A place to be proud of living and working at.

Sustainability

The interior design used the best use of light given the architectural design to reduce energy consumption. LightCo supplied the home with LED lights which were used to be more energy efficient. Innovative finishes and textiles that had a lower carbon footprint were all considerations into the design. Corian and re-engineered stones were used over natural stones. Similarly, surface finishes were selected based on product robustness and longevity.

Project Commissioner

Opal Aged Care

Project Creator

Meli Studio Australia

Team

Julie Ockerby – Lead Designer & Principal

Close

Cart (0)

Your Enquiry

Cart is empty No products listed. To enquire, please continue browsing.


Close
Close

Sign in

Close

Cart (0)

Cart is empty No products listed. To enquire, please continue browsing.


WordPress Image Lightbox